HER HAR TIDEN STÅTT STILLE

Året 1635 er første gang man hører om Brusveen Gård. 200 år senere kom gården over i Mustadslekten. Uten at man vet det helt sikkert regner man med at hovedbygningen først i 1841 sto nybygd og klar til innflytting. Opprinnelig ble det bygget i Empirestil, men har gjennomgått eksteriørmessige forandringer, og fremstår i dag som en behersket Sveitserstil. Mot gårdsplassen ble arkene på hver side bygget i 1870-årene, mens svalgangen i hele husets lengde har vært der fra begynnelsen.

Klikk her for mer historie fra Brusveen Gård

DAGENS SITUASJON PÅ BRUSVEEN

Bygning og interiør er så godt som uforandret frem til våre dager. Det er viktig for oss å holde bygning og interiør i sin opprinnelige stand, blant annet for å opprettholde det spesielle ved å være gjest på Brusveen Gård. Det er ansatt bestyrerinne til å ta seg av alle daglige gjøremål. De siste ti årene har det vært mulig å leie gården til lukkete selskaper. Brusveen Gård fungerer også som representasjonsbolig for Mustad ved betydningsfulle gjeste- og kundebesøk.

brusveen-1

RØD STUE

Interiøret i studene på Brusveen Gård er så godt som uendret frem til i dag. Rød stue er den første av våre stuer som møter deg når du kommer inn dørene. Her finner du mange sittegrupper, en lys og trivelig atmosfære og flere historiske detaljer og bøker fra gårdens rike historie.

brusveen-1-3

SPISESTUE

Gårdene sannsynligvis mest interessante rom er spisestuen. Den har beholdt sitt utstyr fra midten av 1800-tallet. All kledning er utskåret snittverk av oljet tre, som har mørknet over 100 år. En original fastbygget seksjon dekker endeveggen, mens interiøret for øvrig består av spisestuemøblement med høyryggede barokklignende stoler.

brusveen-1-5

BLÅ STUE

Møblementet i blå stue er holdt i rokokkostil og stammer fra 1700-tallet. På veggene finner man bilder av Frits Thaulow, Nils Hansteen og Nils Bergslien, foruten det store portrettet av Hans Mustad, malt av Erik Werenskiold. I tillegg er rommet egnet som konferanserom, og fra 2015 har vi også moderne konferansemøblement tilgjengelig for deres besøk i jobbrelatert sammenheng.

bg-25

KONGESUITEN

I sydfløyen ligger det såkalte kongeværelset. Det består av soveværelse, forværelse og bad. Her har så vel Kong Håkon VII som Olav V overnattet flere ganger. For øvrig har nåværende kongepar gjestet Brusveen flere ganger. De har også overnattet på gården.

bg-29

GRØNT OG BLÅTT VÆRELSE

Hele Brusveen Gård har totalt 7 soverom, med ulike originalfarger på veggene. Blant annet finner du også grønt og blått rom i annen etasje, henholdsvis med to enkle senger og dobbeltseng. Rommene har nær tilknytning til bad.

bg-35

NYTT BAD

Badet ble pusset opp i 2012, og her er helt nye fliser, dusj, og badstue tilgjengelig ved overnatting på gården. Det gir hele oppholdet en følelse av luksus, når omgivelsene er tatt godt vare på, mens de nødvendige fasiliteter er av ny, moderne stand.